Geçmişten günümüze Humanoidler!

Humanoid kelimesi anlam olarak “insansı özellikleri olan” manasına geliyor ama günümüzde daha çok insansı robotlar için kullanılan bir kelime. Eskiden insan gibi düşünen, hareket eden robot fikri insanlara haklı olarak biraz bilim-kurgu gelirdi ama neyse ki gelişen teknoloji bu işin hiçte öyle olmadığını böyle düşünen herkese gösterdi. Star Wars serisini izlemiş olan arkadaşlar bu soldaki ikiliyi eminim iyi bilirler. C-3PO ve R2-D2 dünya sinemasında görüp görebileceğiniz en sempatik ikilidir bana göre (Laurel ve Hardy hariç tabi). Ortaokul dönemlerinde bilim-kurgu hayranı biri olarak bu robot işleri oldukça ilgimi çekmiş hatta aynı zamanda üşengeç biri olmamdan sebep direkt olarak “yaa bunlardan evde olsada böyle ödevlerimi falan yaptırsam” diyerek konuya heveslenip, devamında bu konuda detaylı bir çalışma yaparak evin garajında kendi ödev yapan robotumu yapmıştım. Tabi şaka bir yana o dönemlerde böyle şeylerin hayali bile inanılmaz derecede heyecan verici şeylerdi.

Taa ki bir gün TV’de Asimo denen bu arkadaşı görene kadar. Asimo Japonya merkezli “Honda Motors” firmasının insansı robot araştırmaları için geliştirdiği ve 1986′dan 2000 yılına kadar ki 14 yıllık süre boyunca çeşitli denemeler sonucu ortaya çıkartmış oldukları insansı robotların 11.ci ve son versiyonudur. Tabi 2000 de duyurulan ilk Asimo hareket ve algılama konusunda oldukça yavaş bir cihazdı. 2002 de ve sonraki yıllarda yapay zeka, hareket hızı, batarya ve tepki süresi gibi konularda daha gelişmiş Asimolar piyasaya sürüldü. (Piyasaya sürüldü diyorum çünkü Asimo isteyene yıllık periyodlarla kiralanabiliyor.) Neyse ki Asimo bu konuda yapılan son çalışma olmadı, teknoloji geliştikçe daha insansı hareket ve reflekslere sahip humanoid’ler ortaya çıktı.

Bu yazıyı yazmam için ilham sağlayan soldaki arkadaş “Petman” bu konuda yapılan son işlerden. Petman, Boston Dynamics adlı mühendislik şirketinin geliştirdiği bir cihaz ve açıkçası diğer humanoidlere kıyasla biraz ürkütücü. Tabi bana göre Petman’ın ürkütücü görünüşünün asıl sebebi ölçü ve hareket yeteneklerinin insanlara çok benzemesi. Boston Dynamics youtube kanalına ara sıra yaptıkları çalışmaların videolarını yüklüyor ve bende Petman için yüklenen son videoyu paylaşarak bu yazıyı bitiriyorum.

Dileyen buradan diğer Boston Dynamics videolarına da ulaşabilir.