Python’da koşul ifadeleri; if,elif ve else

Koşul ifadeleri, adından anlaşılacağı gibi yazacağımız kod içinde kullanacağımız koşulların uygunluğunu belirlemek için kullandığımız komutlardır.

Diyelim ki bir program yazacağız fakat bu programın verilerine ulaşmak için kullanıcıdan parola bilgisini istememiz gerekiyor ve eğer bilgi doğru ise kullanıcı programa girebilecek aksi takdirde kullanıcı programa giriş yapamayacak.

Bahsettiğim örneği yazmaya başlamadan önce if,elif ve else komutlarından ve ne işe yaradıklarından kısaca bahsedeyim,

if: If komutu bir veya birden fazla koşula baglı olarak gerçekleştirilecek olayı belirler.

elif: Else ve If kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuştur. Çalışması if komutuna bağlıdır ve farklı bir koşul eklenmek istendiğinde kullanılabilir.

else: Else komutu if ve elif komutları dışında kalan tüm koşulları kapsar ve bu durumlarda gerçekleşecek olan olayları belirler.

Python dili dizgisel hassasiyeti olan bir dildir bu nedenle if,elif ve else komutlarını kullanırken şu şekilde kullanmalıyız.

if sayi == dogrusayi:
    print 'Sayi Doğrudur'

Dikkat ettiyseniz print olayını yazarken soldan (4 space veya 1 tab) boşluk bıraktım, bunun sebebi python’da kodlar arasındaki sınıflandırmayı sağlamak ve karışıklığı önlemektir. Birçok python editörü bu işi kendi yapar fakat eğer notepad tarzı editörler kullanıyorsanız bunu kesinlikle unutmamalısınız aksi takdirde programınız çalışmayacaktır.

Şimdi artık koşul kullanan ilk programımızı yazabiliriz;

#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-

altpar1 = 'ali123'
altpar2 = 'veli123'
parola = raw_input('Lütfen parolanızı giriniz:')

if parola == altpar1:
    print 'Parola Doğru'
    print 'Hoşgeldiniz, Ali Bey'
elif parola == altpar2:
    print 'Parola Doğru'
    print 'Hoşgeldiniz, Veli Bey'
else:
    print 'Üzgünüm, hatalı parola girdiniz!'

Yukarıdaki örnekte önce iki adet doğru parola tanımladık, biri Ali, diğeri Veli için ve raw_input komutuyla kullanıcıya parolayı sorduk, aldığımız cevabı parola adlı değişkene aktardık. If koşulunda Ali için tanımadığımız parolanın girilen parolayla aynı olup olmadığını kontrol ediyoruz, eğer değilse elif komutuyla Veli için tanımlanan parolayla aynı olup olmadığını kontrol ediyor, eğer her iki koşulu da sağlamazsa else komutuyla kullanıcıya yanlış parola hatasını gösteriyoruz.